16.9.2017

VEGG, uusi korvaaja kananmunalle

VEGG on mielenkiintoinen uutuus. Se on vegaaninen valmiste, jonka ravintoarvot ja valmistajan sanojen mukaan myös ominaisuudet ruoanlaitossa vastaavat kananmunaa. Sitähän piti heti päästä testaamaan! Kokeilimme ydinkolmikkomme kesken, miten veggi taipuu munakkaiksi ja letuiksi.

Tätä uutuutta myydään toistaiseksi vain rajoitetusti S-ketjun kaupoissa, joten suuntasimme ostoksille hyvinvarusteltuun Prismaan. Yksi tuubi maksoi kolmisen euroa. Pakkauksessa on tuotetta vajaan kolmen kananmunan verran, joten hinta on aika kova.Munakkaat


Kypsentämättömänä vegg näytti epämääräiseltä löllöltä, vähän niin kuin kananmunakin. Paistettaessa se käyttäytyi todella kummallisesti. Munakkaat kypsyivät hitaasti, eivätkä pitkänkään paiston jälkeen hyytyneet kokonaan. Pinta kyllä kypsyi ja muuttui samalla vähän ällöttävän nahkaisen näköiseksi, mutta sisältä munakas jäi lopultakin aika löysäksi.

Maistoimme veggimunakasta sekä sellaisenaan että paprika-soijanakkitäytteellä. Täytetty munakas oli ehdottomasti parempaa kuin täyttämätön. Päällimmäinen maku molemmissa versioissa oli kuitenkin suola, jota veggissä tuntuu olevan aika hurjasti.

Munakkaasta tulikin munakokkeli, koska pitkästä paistoajasta huolimatta emme saaneet sitä käännettyä.

Lilla Millan mielestä munakas oli itse asiassa niin suolaista, ettei hän pystynyt syömään kuin muutaman lusikallisen. Hän tuumi veggimunakkaan muistuttavan munakasta, jonka valmistuksessa on jostain syystä käytetty laihaa kaurapuuroa ja aivan valtavasti suolaa. Krotti ja Varpuslintu molemmat kokivat sekä maun että koostumuksen olevan hyvin lähellä sellaista suolaisen piirakan täytettä, joka tehdään kananmunasta ja kermaviilistä. (Tähän väliin kuitenkin jälkikäteen todettakoon, ettei vegg toiminut järin hyvin piirakantäytteenäkään. Siitä kuitenkin ehkä lisää joskus toiste.)

Veggimunakas toi siis kaikille mieleen jonkinlaisen kananmunavalmisteen, vaikkei suoranaisesti perinteistä munakasta. Vaikka soija onkin yksi veggin pääraaka-aineista, valmiista munakkaasta sen makua ei kuitenkaan erottanut ollenkaan. Lopputulos ei myöskään maistunut erikoisemmin veggin toiselta pääraaka-aineelta, kikherneeltä. Makuelämys ei ollut erikoisen paha muttei kyllä kovin hyväkään.

Täytetty munakas onnistui paremmin, mutta jäi sisältä todella löysäksi.

Omaksuisimmeko veggimunakkaan osaksi normaalia arkiruokailuamme? Suosittelisimmeko sitä munakkaaseen tykästyneille sekasyöjille?

Pakko sanoa, että valitettavasti emme, ainakaan tällä testauksella. Tyrmäävän suolaisuutensa ja epämääräisen kypsymiskäyttäytymisensä vuoksi vegg ei oikeastaan toimi tässä käytössä niin hyvin kuin sen pitäisi. Veggimunakkaan kypsentämistä uunissa voisimme vielä kokeilla, vaikka suolaisuutta sekään ei tietenkään poista. (Haluaisimme tietää, miten veggin markkinoille tuonut EGG-ravintola tekee siitä munakasta.)

Lettuset


Lettujen valmistukseen ei oikeastaan edes tarvita kananmunaa, mutta tietysti munapohjaisessa letussa on enemmän proteiinia kuin munattomassa ja monien mielestä se on myös maukkaampaa. Kokeilimme veggin sivuilta löytyvää vegaanista räiskälereseptiä, jossa lehmänmaito kuitataan kauramaidolla ja kananmunat veggillä.

Kummallisen munakaskokemuksemme jälkeen saimme yllättyä positiivisesti, kun veggilettuset olivatkin kerrassaan kelvollisia. Letut paistuivat aivan mainiosti, ja ne myös näyttivät ja maistuivat juuri siltä, miltä lettujen kuuluukin. Mikä menestys!


Lettujen reunoista tuli ihanan rapeat, ja ne myös säilyttivät rapeutensa pitkään - yöksi jääkaappiin jätetyt ylijääneet letut olivat vielä aamulla aivan yhtä rapeita kuin vastapaistetut. Varpuslinnun mielestä rapeissa reunoissa oli tosin tiettyä, hiukan häiritsevää ja perinteisille letuille epätyypillistä sitkeyttä, mutta muiden mielestä se ei ollut ongelmallista.

Kaikkien mielestä veggiletut maistuivat erehdyttävästi samalta kuin perinteiset letut. Eroa tuskin pystyisi havaitsemaan. Aloimmekin jo miettiä, miten hauskaa olisi järjestää sokkotesti, jossa useampi koemaistaja voisi yrittää erottaa vegaaniset veggiletut perinteisistä.


Nähtävästi vegg sopiikin ruoanlaittoon sellaisissa asiayhteyksissä, joissa sitä ei ole tarkoitus syödä sellaisenaan mutta se toimii rakenteen ja ravintoarvojen puolesta olennaisena raaka-aineena. Voisimme kokeilla sitä seuraavaksi vaikkapa juuri suolaisen piirakan täytteessä.

Miten on omaksumisten ja suosittelujen laita tässä kohtaa?

No, jos haluaa tehdä vegaanisia räiskäleitä, mutta kaipaa niihin täyteläistä makua, rapeita reunoja ja korkeampaa proteiinipitoisuutta, on vegg varma valinta. Voisimme ehkä käyttää veggiä jatkossakin lettujen laittamiseen, mutta korkean hinnan vuoksi sitä tuskin tulee ostettua kovin usein. Kunpa sen hinta tulisi alaspäin!

2 kommenttia:

  1. Olipas jännä postaus, vaikka itse tuskin tulen tuotetta testaamaan. Tosi kiva ja erilainen blogi! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Letuissa tämä toimi tosi hyvin ja oli ihan testaamisen arvoinen.

    VastaaPoista