29.8.2017

Taivaasta tipahtanut rendang

Toisinaan arkipäivänäkin tekee mieli kokata jotakin vähän parempaa. Yhtenä sellaisena päivänä tartuimme Hesarin sivuilta löytyneeseen rendang-reseptiin. Rendangia on kehuttu jopa maailman parhaaksi ruoaksi. Se on toki mielipidekysymys, mutta ainakin tämä Indonesian lahja maailmalle villitsee mausteisen ruoan ystävän täyteläisellä maullaan. Reseptin kokeiluun osallistui ydinporukkamme lisäksi Sami.


Vegaaniseen rendangiin valitsimme nyhtökauran, jonka ajattelimme sopivan erityisen hyvin korvaamaan pitkään haudutettua naudanlihaa. Vegaanisen version valmistus alkaa ihan samalla tavalla kuin alkuperäisen naudanliha-rendanginkin, maustetahnasta. Sen teimme ohjeen mukaan, tosin sauvasekoittimella. Vinkki: tahnaa ei kannata maistaa, se on todella vahvaa. (Sami teki tämän virheen ja katui sitä jälkikäteen monta minuuttia!)


Maustetahnaa paisteltiin hetki pannulla ja sitten sekaan lisättiin kookosmaito, nyhtökaura ja vielä vähän mausteita. Tässä vaiheessa rendang ei vielä näyttänyt kummoiselta, mutta tuoksu oli suorastaan huumava.


Puolen tunnin hauduttamisen jälkeen curry oli valmista. Valmis rendang tarjoillaan perinteisesti jasmiiniriisin kanssa, ja päälle kannattaa vielä purskauttaa runsaasti limen mehua, joka raikastaa tuhtia currya. (Tosin Varpuslintu, joka on allerginen sitrushedelmille, söi rendangia ilman mehun lisäämistä ja piti siitä joka tapauksessa.)


Kaikkien makuun rendang oli hieman - ja Krotille alkuun enemmänkin kuin hieman - liian tulinen. Jos ei siis tykkää todella tulisesta ruoasta, kannattaa siemenet poistaa ainakin yhdestä chilistä tai käyttää vähän miedompia chilejä. Me käytimme keskivahvoja suomalaisia Medina-chilejä, jotka saattoivat olla vähän tulisempia kuin kaupan ulkomaiset peruschilit.

Lilla Milla ja Sami totesivat, että vege-rendang ei voita alkuperäistä maussa, mutta moninkertainen voitto tulee valmistuksen nopeudessa. Autenttista naudanliha-rendangia pitää keitellä jopa neljä tuntia, mutta nyhtökaura-rendangin pyöräyttää alusta loppuun tunnissa. Ja vaikka maku ei yllä ihan alkuperäisen rendangin tasolle, onhan tämäkin aivan taivaallista!

Nyhtökaura-rendang tulee jäämään vakioruokalistalle Lilla Millan ja Samin taloudessa. Krotti ja Varpuslintu ajattelivat myös kokeilla sitä uudestaan - mutta hiukan vähemmän tuliseksi tuunattuna. Alkuperäistä naudanlihaversiota rendangista Krotti ja Varpuslintu eivät ole maistaneet, eikä tämän jälkeen taida olla tarpeenkaan.

2 kommenttia:

  1. Tykkäilen tämän blogin ideasta, jään ehdottomasti seurailemaan!

    VastaaPoista