31.10.2017

Mehevä ja herkullinen omenapiirakka


Mitä leipoisi, jos kaapista löytyy iso kasa herkullisia suomalaisia omenoita mutta ei maitoa eikä yhden yhtä kananmunaa? Vegaanista omenapiirakkaa tietysti! Vegaanisen leivonnan maailmaan sukeltaminen on johtanut Lilla-Millan ja Samin kaksihenkisessä perheessä lisääntyneeseen herkutteluun, kun leipomuksia varten ei tarvitse varata kaappiin kananmunia tai maitotuotteita. Tämän omenapiirakan ohjeen nappasimme Gastro Pahalapsi -ruokablogista ja muokkasimme sitä lisäämällä taikinaan omenaa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehevä.



Vegaaninen omenapiirakka 


Taikina:
200 g sokeria
210 g vehnäjauhoja
70 g perunajauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 maustemitta vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)
(kanelia)
2,5 dl kauramaitoa
75 g margariinia
2 kirpeää pientä omenaa raastettuna 
Päälle:
6 kirpeää pientä omenaa
sokeria
kanelia 
Rasvaa kookas irtopohjavuoka. Sulata margariini (tai käytä juoksevaa margariinia, kuten me laiskat). Raasta kaksi omenaa karkeaksi raasteeksi. 
Sekoita keskenään kuivat aineet ja kaada joukkoon kauramaito (me käytimme iKaffea sen täyteläisen koostumuksen vuoksi) ja margariini. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Sekoita viimeiseksi joukkoon omenaraaste. Kaada taikina voideltuun vuokaan. 
Pilko kuusi omenaa sopiviksi suupaloiksi. Sekoita omenanpalojen joukkoon maun mukaan sokeria ja kanelia. Kaada omenat taikinan päälle. 
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.



Alkuperäisen ohjeen mukaan omenapiirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta me itseasiassa pidimme siitä eniten uunituoreena, ehkäpä omenaraasteen tuoman kosteuden takia. Piirakka oli mehukas ja todella hyvänmakuinen. Jälkikäteen tosin huomasimme, että itse taikinaankin olisi kannattanut lisätä kanelia tuomaan makua, joten lisäsimme senkin ohjeeseen.

Teimme omenapiirakan lisukkeeksi vaniljakastiketta Ruokailo-blogin reseptillä (myös iKaffesta), mutta sen mausta emme kauheasti pitäneet. Maku kylläkin parani jääkaapissa, ja seuraavana päivänä kastike oli piirakan kanssa jo ihan mukiinmenevää. Itse omenapiirakka taas oli oikein onnistunut ja suosittelemme reseptiä kaikille!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti